Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 51 Ikääntyneiden ja vammaisten palvelualueen palvelusetelien arvot vuonna 2024 sekä sosiaalipäivystyksen kotiapukäynnin palvelumaksu 2024

KEUHDno-2024-1047

Valmistelija

  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Aluevaltuusto vahvisti hyvinvointialueen asiakasmaksut 14.12.2023 kokouksessaan (§ 68 Asiakasmaksut vuonna 2024). Ikääntyneiden ja vammaisten palvelualueella on tämän jälkeen määritelty palvelusetelien arvot sekä sosiaalihuoltolain 19§ mukaisten tukipalvelujen ja ikääntyneiden päiväaikaisen toiminnan järjestämisen tavat vuodelle 2024 sekä näihin liittyvä sääntökirja (liitteet 1 ja 2).

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (1 §) määrittelee, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelin avulla on tarkoitus lisätä asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja edistää hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä sen elinkeinotoimen ja yksityisten palvelujen tuottajien yhteistyötä. Lisäksi lain mukaan palvelusetelin arvo tulee määritellä asiakkaalle niin, että se on asiakkaan kannalta kohtuullinen. Kohtuullisuutta arvioitaessa on otettava huomioon kustannukset, jotka aiheutuvat hyvinvointialueelle vastaavan palvelun tuottamisesta hyvinvointialueen omana tuotantona tai hankkimisesta ostopalveluna sekä asiakkaan maksettavaksi jäävä arvioitu omavastuuosuus (7 §).

Palveluseteli on vaihtoehto Keusoten omalle palvelutuotannolle. Hyvinvointialueella myönnetään palveluseteleitä ikäihmisten ja vammaisten palveluihin. Keusote määrittelee palveluseteleille arvon sekä hyväksyy palveluntuottajat, joiden palveluita setelillä voi ostaa. Palvelusetelin myöntäminen edellyttää aina palvelutarpeen arvioinnin tekemistä.

Palvelusetelin avulla voi hankkia Keusoten määrittelemiä palveluja palvelusetelitoimintaan hyväksytyiltä yksityisiltä palveluntuottajilta palvelusuunnitelman mukaisesti. Hyväksytyt palveluntuottajat löytyvät Palse.fi-portaalista. Palvelusetelillä asiakkaan omavastuuosuudeksi jää se osuus palvelun kokonaiskustannuksista, joka ylittää palvelusetelin arvon. Asiakas maksaa omavastuuosuuden suoraan palvelusetelin palveluntuottajalle.

Lisäksi asiakasmaksuihin tulee muutoksia ikääntyneiden päiväaikaisen toiminnan järjestämisen sekä tukipalvelujen järjestämisen muutosten vuoksi (liite 1). Lisäksi kotona asumista tukievien palveluiden tulosalueella asiakasmaksuihin on lisätty sosiaalipäivystyksen kotiapukäynnin palvelumaksu. Vuonna 2023 kyseisen palvelun maksu oli 12,20 €/kerta. Maksuksi esitetään vuodelle 2024 40,00 €/kerta ja se on muodostettu vastaamaan palvelusta aiheutuvia todellisia kustannuksia (laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 2 §). Kyseessä olevan palvelun auttajalta edellytetään palvelutehtävän vaatimaa koulutusta (laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 tai soveltuva pelastusalan ammatillinen tutkinto).

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vs. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä palveluseteleiden arvot sekä ikääntyneiden päiväaikaisen toiminnan maksut sääntökirjan liitteiden (liite 1 & liite 2) mukaan. Tämän lisäksi aluehallitus vahvistaa sosiaalipäivystyksen kotiapukäynnin palvelumaksun 40,00 €/kerta.

 

Päätös

Päätettiin yksimielisesti palauttaa asia valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Kotona asumista tukevien palveluiden päällikkö ja johtava asiantuntija, asiakasohjauksen päällikkö, vammaisten palvelujen päällikkö, terveyspalvelut ja sairaanhoito päälliköt ja johtavat asiantuntijat, 
talouspäällikkö ja perhekeskuspalveluiden päällikkö ja johtava asiantuntija