Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 53 Tilapäisen kotihoidon palveluseteli palvelukohtainen sääntökirja

KEUHDno-2024-1049

Valmistelija

  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Tilapäistä kotihoitoa on järjestetty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) omana tuotantona osana alueellista arviointi- ja kotikuntoutuspalvelua (ARKI-tiimi).

Vuonna 2023 tilapäisen kotihoidon palvelun kustannus Keusotelle on ollut 98 euroa / lähihoitajan käynti ja 175 euroa / sairaanhoitajan käynti. Keskimääräinen käynnin pituus on ollut 45 minuuttia. Käyntiaika on vaihdellut 15 minuutista tuntiin.

Vuonna 2023 tilapäisen kotihoidon palvelua sai 231 asiakasta. Käyntejä oli 1961. Tämän lisäksi hankittiin ostopalveluna tilapäisen kotihoidon palvelua 64 asiakkaalle. Ostopalveluna tilapäinen kotihoito maksoi 45 € - 54 € / tunti riippuen vuorokauden ajasta ja viikonpäivästä. Tilapäisen kotihoidon asiakkaiden luona käydään keskimäärin kahdesti vuorokaudessa 1–4 viikon ajan. 

Perustelut tilapäisen kotihoidon palvelusetelin käyttöönotolle
Tavoitteena on vastata tilapäisen kotihoidon palvelutarpeeseen sujuvasti ja oikea-aikaisesti. Tilapäinen palveluseteli mahdollistaa Arki-tiimin henkilöstöresurssin kohdentamisen arviointi- ja kuntoutusjaksojen tuottamiseen. 

Palvelusetelin sääntökirjat
Sääntökirjassa määritellään asiakkaan, palveluntuottajan ja hyvinvointialueen oikeudet ja velvollisuudet. Sääntökirja jakautuu palveluntuottajan hyväksymisehtojen osalta yleiseen ja palvelukohtaiseen osaan.

  1. Yleinen osa sisältää lainsäädäntöön perustuvia, ns. pakollisia hyväksymisehtoja.
  2. Palvelukohtainen osa sisältää hyvinvointialueen itsensä asettamia, ns. harkinnanvaraisia hyväksymisehtoja sekä kuvauksen asiakkaan asemasta ja oikeuksista.

Palveluntuottajan on täytettävä sääntökirjan yleisessä ja palvelukohtaisessa osassa asetetut hyväksymisehdot. Palvelukohtaisessa osiossa esitettävät hyväksymisehdot eivät voi olla ristiriidassa lainsäädäntöön perustuvien pakollisten hyväksymisehtojen kanssa.

Mikäli palvelukohtainen sääntökirja on ristiriidassa yleisen sääntökirjan kanssa, noudatetaan yleisessä sääntökirjassa annettuja vaatimuksia ja linjauksia. Palvelusetelin arvosta päättää Keusoten aluehallitus kerran vuodessa asiakasmaksujen tarkistamisen yhteydessä. 

Palvelusetelin käyttö tilapäisen kotihoidon järjestämisessä Keusotessa
Tilapäinen kotihoito on määräaikaista, korkeintaan 4 viikkoa kestävää palvelua. Palvelu on tarkoitettu asiakkaalle, jonka toimintakyky on väliaikaisesti heikentynyt ja hoidon tarve on tilapäistä. Asiakas ei kykene asioimaan Keusoten avopalveluissa itsenäisesti tai saattajan turvin. Hoidon toteuttaminen vaatii sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä.  Tilapäisen kotihoidonpalvelun palvelusetelillä tuotettuna tulee vastata sitä tasoa, jota edellytetään vastaavalta hyvinvointialueen toiminnalta.

Tilapäisen kotihoidon palveluseteli voidaan myöntää henkilölle, joka täyttää Keusoten ikäihmisten kotona asumista tukevien tukipalveluiden ja kotihoidon myöntämisen perusteet. (Keusote palveluiden järjestämisen lautakunta 14.6.2023 § 26) Tilapäisen kotihoidon palvelua palvelusetelillä myönnetään maksimissaan 2 tuntia vuorokaudessa. Palveluseteli on henkilökohtainen ja tarkoitettu käytettäväksi ajanjaksolla, jolle se on myönnetty. Sitä ei voi käyttää etukäteen, eikä käyttämättä jäänyttä arvoa voi käyttää jälkikäteen. Asiakkaalla on oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin Keusoten tulee ohjata hänet hyvinvointialueen muilla tavoin järjestämien palvelujen piiriin.

Asiakas ohjataan yksityisten palvelujen piiriin, jos hän tarvitsee palveluna esimerkiksi yksittäisen sairaanhoidollisen toimenpiteen, kuten verikokeet, korvahuuhtelu, ompeleiden poisto, lääkeinjektiot ja rokotukset. Poikkeuksena on kuitenkin omaishoidon tuen asiakkaat ja asiakkaat, joilla ei ole mitään muuta mahdollisuutta saada palvelua ja asiakkaalla on todettu tosiasiallinen este hankkia palvelu itsenäisesti tai saattajan turvin avopalveluista.
Mikäli tilapäisen asiakkuuden aikana huomataan asiakkaalla olevan laajempi avun ja tuen tarve, hänet ohjataan ARKI-tiimin arviointijaksolle. 

Keusote maksaa asiakkaan palvelupäätöksen mukaisten palveluiden kustannuksia enintään myönnetyn palvelusetelin arvoon asti. Palvelusetelin käyttäjälle muodostuu aina omavastuuosuus, lukuun ottamatta niitä asiakasryhmiä, joilla on lakiin perustuva oikeus maksuttomiin palveluihin, mikäli ko. palvelu myönnetään heille palvelusetelillä. Asiakkaan omavastuunosuus määräytyy palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon erotuksesta. Asiakas maksaa omavastuuosuuden suoraan palveluntuottajalle.

Palvelusetelin arvo

Keusote veloittaa ARKI-tiimin tuottamana asiakkaalta käynnistä 13,40 euroa riippumatta siitä mikä on käynnin pituus. Maksimi veloitus päivää kohden on 40,20 euroa, joka tarkoittaa kolmea käyntiä päivässä. 

Tilapäisen kotihoidon palveluseteli on tasasuuruinen. Palvelusetelin arvo on aina sama asiakkaan tuloista riippumatta. 

Palvelusetelin arvo 

  • arkisin 31 euroa tunnilta
  • lauantai 41 euroa tunnilta
  • sunnuntai ja arkipyhä 68 euroa tunnilta

Näillä palvelusetelin arvoilla asiakkaan omavastuu 45 minuutin mittaisesta käynnistä vastaa keskimäärin samaa maksua, jonka Keusote perisi asiakkaalta yhdestä käynnistä. Esitetyillä arvoilla palveluseteli on kilpailukykyinen verrattuna Keusoten omaan palveluun. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vs. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä

  1. hyväksyä tilapäisen kotihoidon palvelusetelin sääntökirjan palvelukohtaisen osan ja, että
  2. palvelusetelin arvo on;
  • arkena 31 euroa tunnilta
  • lauantaina 41 euroa tunnilta
  • sunnuntaina 68 euroa tunnilta

Päätös

Päätettiin yksimielisesti palauttaa asia valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Ikääntyneiden ja vammaisten palvelujen palvelujohtaja, Kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, johtava asiantuntija, koordinoivat esihenkilöt