Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 54 Kotiapupalvelun palvelusetelin palvelukohtaisen sääntökirjan ja siihen liittyvien muutosten hyväksyminen

KEUHDno-2024-1050

Valmistelija

  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) on tuotettu kotiapupalvelun palvelusetelillä sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 § mukaisia tukipalveluita, kuten ateria-apu, vaatehuolto- ja siivouspalvelua sekä asiointiapua, saattopalvelua ja ulkoilussa avustamista. Kotiapupalvelun palveluseteli on ollut käytössä 3.5.2021 alkaen. 

Vuonna 2023 sai 218 asiakasta kotiapupalvelua palvelusetelillä yhteensä 6 532 tuntia. 

  • Asiointipalvelua     2 338 tuntia
  • Ateria-apua           217 tuntia
  • Saattopalvelua      35 tuntia
  • Siivouspalvelua     2 206 tuntia
  • Ulkoilua                 1000 tuntia
  • Vaatehuoltopalvelua 736 tuntia

Palvelusetelin sääntökirjat

  1. Sääntökirjassa määritellään asiakkaan, palveluntuottajan ja hyvinvointialueen oikeudet ja velvollisuudet. Sääntökirja jakautuu palveluntuottajan hyväksymisehtojen osalta yleiseen ja palvelukohtaiseen osaan.Yleinen osa sisältää lainsäädäntöön perustuvia, ns. pakollisia hyväksymisehtoja.
  2. Palvelukohtainen osa sisältää hyvinvointialueen itsensä asettamia, ns. harkinnanvaraisia hyväksymisehtoja sekä kuvauksen asiakkaan asemasta ja oikeuksista.

Palveluntuottajan on täytettävä sääntökirjan yleisessä ja palvelukohtaisessa osassa asetetut hyväksymisehdot. Palvelukohtaisessa osiossa esitettävät hyväksymisehdot eivät voi olla ristiriidassa lainsäädäntöön perustuvien pakollisten hyväksymisehtojen kanssa.

Mikäli palvelukohtainen sääntökirja on ristiriidassa yleisen sääntökirjan kanssa, noudatetaan yleisessä sääntökirjassa annettuja vaatimuksia ja linjauksia. Palvelusetelin arvosta päättää Keusote kerran vuodessa asiakasmaksujen tarkistamisen yhteydessä. 

Perustelut kotiapupalvelun palvelukohtaisen sääntökirjan muutoksille
1.1. 2023 voimaan tulleiden sosiaalihuoltolain muutosten mukaisesti sosiaalihuoltolain 19 § velvoittaa hyvinvointialuetta järjestämään tukipalveluita henkilölle, joka tarvitsee niitä sillä perusteella, että hänen toimintakykynsä on alentunut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Lisäksi tukipalveluja tulee järjestää henkilölle, joka tarvitsee niitä erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella. 

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta ja iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (604/2022 15 a §) edellyttää, että ikääntyneen henkilön toimintakyvyn arvioinnissa on käytettävä RAI-arviointivälineistöä, jos hän tarvitsee säännöllisesti annettavia sosiaalipalveluja hoitonsa ja huolenpitonsa turvaamiseksi.

Keusoten sosiaalihuoltolain 19 § mukaisten tukipalveluiden myöntämisen perusteet ikäihmisten palveluissa päivitettiin vastaamaan voimaan tullutta sosiaalihuoltolain 19 § ja nostettiin RAI-arviointivälineistöllä saatavia mittariarvoja ohjeelliseksi osaksi myöntämisenperusteita. (Keusoten palveluiden järjestämisen lautakunta 24.1.2024 § 6.)

Kotiapupalvelun palvelukohtainen sääntökirja muutetaan vastaamaan tukipalveluiden myöntämisen perusteita. 

Palvelukohtaisen sääntökirjan muutokset
Kotiapupalvelun palveluseteli voidaan myöntää henkilölle, joka täyttää Keusoten sosiaalihuoltolain 19 § mukaisten tukipalveluiden myöntämisen perusteet ikäihmisten palveluissa. (Keusoten palveluiden järjestämisen lautakunta 24.1.2024 § 6.)

Kotiapupalveluna järjestetään sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 § mukaisia vaatehuollon, siivouksen ja asiointipalvelun tukipalveluita palvelusetelillä. Ateriapalveluun on valmistelussa erillinen palveluseteli. 

Keusote järjestää omana toimintana osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua. Palvelu myönnetään kotona asumisen tueksi ikääntyneille asiakkaille, jotka täyttävät palvelulle määritellyt myöntämisperusteet. Aiemmin sosiaalista kanssakäymistä edistävinä palveluina tarjottu ulkoilu ja saattoapu palvelusetelillä päättyy. 

Viranhaltija tekee palvelusetelin myöntämisestä päätöksen, joka perustuu aina asiakkaan palvelutarpeen arviointiin ja kokonaisvaltaiseen toimintakyvyn selvittämiseen. Arvioinnissa käytettään apuna RAI-toimintakyky mittaria (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 604/2022 15 a §). 

Palveluntuottajan pätevyysvaatimuksen muutokset
Palveluntuottajan tulee täyttää laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) mukaiset vaatimukset. Kotiapupalvelun palveluntuottajan tulee olla Keusoten ylläpitämässä yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajarekisterissä tai Soteri rekisterissä. Lisäksi palveluntuottajan tulee olla Keusoten hyväksymä kotiapupalvelun palvelusetelipalvelun tuottaja.

Tukipalveluiden tuottajalta, joka tuottaa siivous-, vaatehuolto-, tai asiointipalvelua ei vaadita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön kulutusta. Kuitenkin soveltuva koulutus ja riittävä työkokemus ja perehdytys tehtävään tulee olla.  

Lisäksi palveluntuottaja varmistaa työntekijän tartuntatautilain 55 § mukaisen tuberkuloosiin liittyvän terveystarkastuksen. 

Palveluntuottajan tulee tarkastaa työntekijän rikosrekisteriote, kun hän palkkaa työntekijän ensi kerran sellaiseen työ-, virka- tai palvelussuhteeseen vähintään kolmen kuukauden mittaiseksi ajaksi yhden vuoden sisällä, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023).

Palvelusetelin arvo ja omavastuu
Palvelusetelin arvoon ei tule muutosta. Palvelusetelin on 30 € / tunti. Hyvinvointialue ei peri palvelusetelillä tuotetusta kotiapupalvelusta asiakkaalta asiakasmaksua. Palvelusetelin ylimenevän osan eli omavastuuosuuden asiakas maksaa suoraan palveluntuottajalle. Omavastuuosuus muodostuu tuottajan tuntihinnan ja palvelusetelin arvon erotuksesta.  
Palveluntuottajalle asetettuun hintakattoon ei tule muutosta. Hintakatto on 40 € / tunti. Palveluntuottajan tuntihinnan tulee sisältää kilometri- ja toimistokorvaukset, hyvinvointialueen osuuden palvelusta sekä asiakkaan omavastuuosuuden. Hintakaton asettamisella palveluntuottajalle palvelusetelin omavastuuosuuden kasvua voidaan hillitä. Omavastuuosuus ei kasva korkeimmillaankaan 10 € suuremmaksi. Näin palvelusetelin käyttö olisi useammalle asiakkaalle mahdollista. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vs. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä

  • kotiapupalvelun palvelusetelillä tuotetaan sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 § mukaisia tukipalveluita vaatehuolto-, siivous- ja asiointipalvelua ja, että
  • kotiapupalvelun palvelukohtainen sääntökirja hyväksytään ja, että
  • kotiapupalvelun palvelusetelin arvo on 30 euroa tunnilta ja, että
  • palveluntuottajan hintakatto on 40 euroa tunnilta, joka sisältää kilometri- ja toimistokorvaukset sekä hyvinvointialueen osuuden palvelusta sekä asiakkaan omavastuuosuuden ja, että
  • palvelusetelin arvo päätetään jatkossa kerran vuodessa asiakasmaksujen tarkistamisen yhteydessä. 

 

Päätös

Päätettiin yksimielisesti palauttaa asia valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Ikääntyneiden ja vammaisten palvelujen palvelujohtaja, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö sekä -johtava asiantuntija, asiakasohjauksen päällikkö, ikäihmisten palvelut koordinoiva esihenkilö, kotona asumisen tukipalvelut koordinoiva esihenkilö