Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 55 Ateriapalvelun palvelusetelin palvelukohtaisen sääntökirjan hyväksyminen

KEUHDno-2024-1051

Valmistelija

  • Aila Koivunen, aila.koivunen@kolumbus.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) on tuotettu kotiapupalvelun palvelusetelillä, sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 § mukaisena tukipalveluna ateria- apua, joka on ollut aterianvalmistusapua asiakkaan kotiin. Aterioita on valmistettu yhdessä asiakkaan kanssa. Kotiapupalvelun palveluseteli on ollut käytössä 3.5.2021 alkaen. 

16 asiakasta sai vuonna 2023 kotiapupalveluna ateria-apua palvelusetelillä yhteensä 217 tuntia. 

Palvelusetelin sääntökirjat
Sääntökirjassa määritellään asiakkaan, palveluntuottajan ja hyvinvointialueen oikeudet ja velvollisuudet. Sääntökirja jakautuu palveluntuottajan hyväksymisehtojen osalta yleiseen ja palvelukohtaiseen osaan.

  1. Yleinen osa sisältää lainsäädäntöön perustuvia, ns. pakollisia hyväksymisehtoja.
  2. Palvelukohtainen osa sisältää hyvinvointialueen itsensä asettamia, ns. harkinnanvaraisia hyväksymisehtoja sekä kuvauksen asiakkaan asemasta ja oikeuksista.

Palveluntuottajan on täytettävä sääntökirjan yleisessä ja palvelukohtaisessa osassa asetetut hyväksymisehdot. Palvelukohtaisessa osiossa esitettävät hyväksymisehdot eivät voi olla ristiriidassa lainsäädäntöön perustuvien pakollisten hyväksymisehtojen kanssa.

Mikäli palvelukohtainen sääntökirja on ristiriidassa yleisen sääntökirjan kanssa, noudatetaan yleisessä sääntökirjassa annettuja vaatimuksia ja linjauksia. Palvelusetelin arvosta päättää Keusote kerran vuodessa asiakasmaksujen tarkistamisen yhteydessä. 

Perustelut atriapalvelun palvelukohtaisen sääntökirjan hyväksymiselle
Keusoten sosiaalihuoltolain 19 § mukaisten tukipalveluiden myöntämisen perusteet ikäihmisten palveluissa päivitettiin vastaamaan voimaan tullutta sosiaalihuoltolain 19 § ja nostettiin RAI-arviointivälineistöllä saatavia mittariarvoja ohjeelliseksi osaksi myöntämisenperusteita. Myöntämisen perusteet tulevat voimaan 1.4.2024. (Keusoten palveluiden järjestämisen lautakunta 24.1.2024 § 6.) Samalla päätettiin, että jatkossa ateriapalveluna myönnetään kotiin kuljetettu ateria tai ateria-automaattiateriat aiemman aterioiden yhdessä valmistamisen sijaan uudella ateriapalvelun palvelusetelillä tai ostopalveluna asiakkaan kieltäytyessä palvelusetelistä.  

Ateriapalvelun palvelusetelin sääntökirjan palvelukohtainen osa
Ateriapalvelulla tarkoitetaan kotiin kuljetettua ateriaa, joka ei sisällä leipää ja maitoa tai vaihtoehtona ateria-automaatin tuorepakastettuja aterioita. Kotiin kuljetettujen aterioiden tilausmäärä tulee olla vähintään kolme (3) ja enintään seitsemän (7) ateriaa viikossa henkilöä kohden.

Ateriapalvelu on tarkoitettu pääsääntöisesti ikääntyneille asiakkaille, jotka eivät itsenäisesti tai lähipiirin avulla kykene huolehtimaan päivittäisistä aterioista alentuneen toimintakyvyn vuoksi. 
Asiakas on oikeutettu käyttämään palveluseteliä vain Keusoten hyväksymän palveluntuottajan tuottamaan palveluun. Keusote maksaa asiakkaan palvelupäätöksen mukaisten palveluiden kustannuksia enintään myönnetyn palvelusetelin arvoon asti. 
Palvelusetelin avulla järjestetyn ateriapalvelun aloittaminen edellyttää aina, että asiakkaalle on tehty palvelutarpeen arviointi, laadittu asiakassuunnitelma ja määritelty palvelun sisältö ja määrä. Viranhaltija tekee palvelusetelin myöntämisestä päätöksen.

Palvelusetelin arvo ja omavastuu
Palvelusetelin arvo on 4 euroa / ateria. Hyvinvointialue ei peri palvelusetelillä tuotetusta ateriapalvelusta asiakkaalta asiakasmaksua. Palvelusetelin ylimenevän osan eli omavastuuosuuden asiakas maksaa suoraan palveluntuottajalle. Omavastuuosuus muodostuu tuottajan aterian hinnan ja palvelusetelin arvon erotuksesta.  
Mikäli asiakas kieltäytyy palvelusetelistä Keusote ostaa asiakkaalle palvelun ostopalveluna. Keusote subventoi aterian hintaa 4 euroa / ateria. Asiakas maksaa itse subventioin ja palveluntuottajan hinnan erotuksen asiakasmaksuna. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vs. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä

  • ateriapalvelun palvelukohtainen sääntökirja hyväksytään ja, että
  • ateriapalvelun palvelusetelin arvo on neljä (4) euroa/ateria ja, että
  • Keusote subventoi ostopalveluna tuotettua ateriapalvelua 4 euroa atrialta ja, että
  • Keusote tarkastaa palvelusetelin arvon kerran vuodessa asiakasmaksujen tarkistamisen yhteydessä.

Päätös

Päätettiin yksimielisesti palauttaa asia valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Ikääntyneiden ja vammaisten palvelujen palvelujohtaja, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö sekä -johtava asiantuntija, asiakasohjauksen päällikkö, ikäihmisten palvelut koordinoiva esihenkilö, kotona asumisen tukipalvelut koordinoiva esihenkilö