Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 52 Palvelusetelin yleisen sääntökirjan ja siihen liittyvien muutosten hyväksyminen

KEUHDno-2024-1048

Valmistelija

  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Palveluseteli
Palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) tuottamalle palvelulle. Palvelusetelillä edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluja yksityisiltä palvelujen tuottajilta. Jos asiakas tai potilas ei halua käyttää palveluseteliä, hyvinvointialueen on ohjattava hänet muulla tavoin järjestettävien palvelujen piiriin.

Palvelujen järjestämistä palvelusetelillä ohjaa Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (569/2009).

Palvelusetelin käyttö Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella

Keusoten käytössä on palvelusetelijärjestelmä Polycon Oy:n Effector. 
Palveluseteli on tällä hetkellä käytössä 

  • kotiapupalvelussa, 
  • säännöllisessä kotihoidossa, 
  • omaishoidontuen lakisääteisessä vapaassa, 
  • vammaispalvelulain mukaisessa henkilökohtaisessa avussa, 
  • ikääntyneiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, 
  • ikääntyneiden yhteisöllisessä asumisessa, 
  • yleislääkärin läsnävastaanotossa, 
  • kouluterveydenhuollon lääkärin laajassa terveystarkastuksessa ja 
  • lastenneuvolan lääkärin laajassa terveystarkastuksessa.

Palvelusetelin sääntökirjat
Sääntökirjassa määritellään asiakkaan, palveluntuottajan ja hyvinvointialueen palveluseteliin liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Sääntökirja jakautuu palveluntuottajan hyväksymisehtojen osalta yleiseen ja palvelukohtaiseen osaan.

  1. Yleinen osa, joka sisältää lainsäädäntöön perustuvia, ns. pakollisia hyväksymisehtoja. 
  2. Palvelukohtainen osa sisältää hyvinvointialueen asettamia, hyväksymisehtoja sekä kuvauksen asiakkaan asemasta ja oikeuksista.

Palveluntuottajan on täytettävä sääntökirjan yleisessä ja palvelukohtaisessa osassa asetetut hyväksymisehdot. Palvelukohtaisessa osiossa esitettävät hyväksymisehdot eivät voi olla ristiriidassa lainsäädäntöön perustuvien pakollisten hyväksymisehtojen kanssa.

Yleinen osa
Yleinen sääntökirja koskee kaikkia Keusoten palveluissa käyttöön ottamia palveluseteleitä. Palvelukohtaiset sääntökirjat laaditaan ja hyväksytään erillisinä asiakirjoina. Palvelusetelituottajan on sitouduttava sääntökirjan yleiseen ja palvelukohtaiseen osaan palveluita tuottaessaan.
Yleisessä sääntökirjassa kerrotaan niistä yksityisen sosiaali- ja/tai terveyspalveluntuottajan oikeuksista ja velvollisuuksista, joihin sen tulee sitoutua, jotta Keusote voi hyväksyä palveluntuottajan palvelusetelillä toteutettavan sosiaali- ja/tai terveydenhuollon palveluiden tuottajaksi. Sääntökirjassa Keusote asettaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain 5 § mukaiset hyväksymiskriteerit palveluntuottajille. 
Yksityinen palveluntuottaja sitoutuu noudattamaan tämän sääntökirjan ehtoja siitä alkaen, kun palveluntuottaja hyväksytään palvelusetelillä toteutettavien palveluiden tuottajaksi. 

Perustelut yleisen sääntökirjan muutoksille
1.1.2024 astui voimaan Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaa koskeva laki. Samanaikaisesti voimassa olevat yksityisistä sosiaalipalveluista annettu laki ja yksityisestä terveydenhuollosta annettu laki kumottiin. 1.1.2024 tuli voimaan palveluntuottajarekisteri Soteri, johon kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien tulee liittyä. 

Yleinen sääntökirja muutetaan vastaamaan näitä lakeja ja muutoksia. 

Suomen Tilaajavastuu Oy:n Luotettava Kumppani –palvelu hakee tilaajavastuulain vaatimat tiedot valvontaviranomaisen puolesta ja koostaa niistä ajantasaisen raportin. Luotettava Kumppani -ohjelmaan liittyminen pitää palveluntuottajan tilaajavastuulain vaatimat tiedot ajantasaisina. Muutoksen myötä palvelusetelijärjestelmä Effectoriin päivittyy automaattisesti tilaajavastuulain vaatimat tiedot hyväksytyistä palveluseteli palveluntuottajista kerran viikossa tai joka toinen viikko. Tämä helpottaa palveluseteli palveluntuottajien säännöllistä ja jatkuvaa valvontaa toiminnallisten ja taloudellisten edellytysten täyttymisen osalta.  

Suomen Tilaajavastuu Oy:n Luotettava Kumppani – ohjelmaan liittyminen on palveluntuottajalle maksullinen palvelu. Palvelun vuosihinta (12 kk) on 140 € + alv. Palvelun laskutuskausi on 12 kk tilaushetkestä lähtien (ei kalenterivuoteen sidottu). Palveluntuottaja maksaa itse vuosihinnan. Keusote ei osallistu Luotettava Kumppani palvelun hankintaan ja siitä aiheutuvien kulujen korvaamiseen.

Muutokset palveluntuottajan palvelusetelituottajaksi hakeutumisen osalta 

Järjestämisvastuussa oleva hyvinvointialue ohjaa ja valvoo hankkimiensa palvelujen laatua, lainmukaisuutta sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden toteutumista samalla tavalla kuin omia palveluitaan. Hyvinvointialueen valvontavelvollisuus koskee myös palveluntuottajien alihankkijoiden palveluita. Hyvinvointialueen pitää varmistaa, että sille palveluja tuottavalla palveluntuottajalla on riittävät ammatilliset, toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset huolehtia palveluiden tuottamisesta. 

Muutos
Palveluntuottajaksi hakeudutaan sähköisen palvelusetelijärjestelmän (Palse.fi) kautta. Keusote hyväksyy palvelusetelijärjestelmän piiriin kuuluvat palveluntuottajat palvelusetelilain edellyttämällä tavalla. Palveluntuottajien tilaajavastuulain edellyttämien todistusten tarkistaminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti ja automaattisesti.  Hakemusprosessi muuttuu siten, että aiemmin vapaaehtoinen Luotettava kumppani -palveluun kuuluminen muuttuu pakolliseksi ja näin ollen ohjeistus dokumenttien toimittamisesta muuttuu. 

Uusi toimintatapa
Palveluntuottajaksi hakeudutaan sähköisen palvelusetelijärjestelmän (Palse.fi) kautta. Keusote hyväksyy palvelusetelijärjestelmän piiriin kuuluvat palveluntuottajat palvelusetelilain edellyttämällä tavalla. 
Palveluntuottajan kelpoisuuteen liittyvät viranomaisrekisteritarkistukset (Tilaajavastuulaki 1233/2006 5 §) tehdään säännöllisesti ja automaattisesti Suomen Tilaajavastuu Oy:n Luotettava Kumppani – ohjelmasta. Tätä varten edellytetään, että palveluntuottaja on liittynyt tai liittyy Luotettava Kumppani-ohjelmaan. 
Pakolliset ilmoittautumisen yhteydessä liitettävät tiedot

  • Toimintasuunnitelma, jonka tulee sisältää toiminnan sisältö ja sen suunniteltu laajuus, käytetyt alihankkijat, selvitys asiakas- ja tai potilasryhmistä sekä henkilöstösuunnitelma ja rakenne
  • Palvelujen vastuuhenkilön tutkintotodistus/todistukset ja selvitys työkokemuksesta esim. CV
  • Vastuuhenkilön rikosrekisteriote, jos hän tekee asiakastyötä, tulee esittää sovitusti.
  • Sääntökirjan palvelukohtaisessa osassa luetellut liitteet
  • Mikäli palvelukohtaisessa osassa pyydetään henkilöstöluetteloa ja / tai lääkehoitosuunnitelmaa tulee ne päivittää vuosittain hakemukselle maaliskuun 31 päivään mennessä.

Suomen Tilaajavastuu Oy:n Luotettava Kumppani – ohjelmasta tulevat liitteet
Näitä liitteitä ei tarvitse enää erikseen hakemukselle liittää. 

  • Kaupparekisteriote
  • Tieto työterveyshuollosta (mikäli yritys toimii työnantajana) 
  • Työehtosopimus (mikäli yritys toimii työnantajana) 
  • TYEL ja eläkemaksujen maksutiedot 
  • Verojen ja sosiaalimaksujen maksutiedot 
  • Todistus voimassa olevasta vakuutusyhtiön tai -yhtiöiden vastuuvakuutuksesta sekä vakuutusmaksujen suorittamisesta 
  • Työnantajarekisteriin kuuluminen (mikäli yritys toimii työnantajana) 
  • Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vs. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä sääntökirjan yleisen osan muutoksineen ja, että
  2. palveluntuottajan on liityttävä Suomen Tilaajavastuu Oy:n Luotettava Kumppani – ohjelmaan ja, että
  3. palveluntuottaja maksaa itse palvelun hankinnan ja siitä aiheutuvat kulut 

Päätös

Päätettiin yksimielisesti palauttaa asia valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Kotona asumista tukevien palveluiden päällikkö ja johtava asiantuntija
Asiakasohjauksen päällikkö
Vammaisten palvelujen päällikkö
Terveyspalvelut ja sairaanhoito päälliköt ja johtavat asiantuntijat
Perhekeskuspalveluiden päällikkö ja johtava asiantuntija