Aluehallitus, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 214 Yhteistoiminnan ja työsuojelun yhteistoiminnan käytännöt ja rakenteet

KEUHDno-2022-320

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Yhteistoimintalain (449/2007) tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa kunnissa ja hyvinvointialueilla. Yhteistoiminnan tavoitteena on antaa henkilöstölle mahdollisuus yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa osallistua hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on myös antaa henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskevien päätösten valmisteluun sekä samalla edistää hyvinvointialueen palvelutuotannon tuloksellisuutta ja henkilöstön työelämän laatua. Henkilöstö ja henkilöstön edustajat otetaan mukaan jo asioiden valmisteluvaiheessa ennen päätöksentekoon viemistä.  

Päivitetyn Yhteistoiminnan ja työsuojelun yhteistoiminnan käytännöt ja rakenteet -asiakirjan siirtämisen hyvinvointialueelle on keskusteltu pääsopijajärjestöjen pääluottamusmiesten kanssa 1.12.2022 ja Keusoten työsuojeluvaltuutettujen kanssa 31.11.2022.  Hyvinvointialueen hallintosäännön 18 §:ssä määritellään, että yhtymähallitus asettaa yhteistyötoimikunnan ja päättää sen tehtävistä ja kokoonpanosta. Asiakirja sisältää yhteistyötoimikunnan kokoonpanon ja tehtävät.  Tämän vuoksi tämä osuus tuodaan erikseen päätöksentekoon ennen hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä. 

Lain työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelutoiminnasta tarkoituksena on varmistaa työsuojelua koskevien säännösten noudattamista sekä parantaa työympäristöä, työolosuhteita, työhyvinvointia ja työsuojelun viranomaisvalvontaa työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminnan avulla.  

Yhteistyötoimikunta toimii samalla työsuojelun yhteistoimintaelimenä. Lain työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta 26 § mukaan työsuojelun yhteistoiminnassa käsitellään muun muassa työntekijän turvallisuuteen ja terveyteen välittömästi vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset. Lisäksi päätetään periaatteista ja tavoista, joiden mukaan työpaikan vaarat ja haitat selvitetään ja työkykyä ylläpitävään toimintaan liittyvät ja muut työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavat kehittämistavoitteet ja -ohjelmat.

Hyvinvointialueen tärkein yhteistoiminnan taso on työpaikka. Työpaikoilla toimivat työpaikkapalaverit työyhteisöjen yhteistoiminnan ja työsuojelun yhteistoiminnan rakenteina. Toisena keskeisenä toteuttamisrakenteena Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on yhteistyötoimikunta (YTT), joka toimii myös työsuojelutoimikuntana. Kolmas yhteistoiminnan toteuttaja on henkilöstöfoorumi, joka käsittelee henkilöstön tekemiä esityksiä ja ehdotuksia ja osallistuu omalta osaltaan hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää yhteistyötoimikunnan kokoonpanon ja tehtävät liitteen 2 mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

?

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä 
  • hyvinvointialueen jäsen
  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai nähtäville asettamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
PL 46 05801 Hyvinkää
Sähköpostiosoite: kirjaamo.hva@keusote.fi
Puhelin: 050 497 4988, 050 497 4989
Käyntiosoite: Suutarinkatu 2, 05900 Hyvinkää

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus lähetetään postitse tai sähköisesti aina oikaisua hakevan omalla vastuulla (hallintolaki 17 §).