Aluehallitus, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Hyvinvointialuejohtajan erosopimuksen hyväksyminen

KEUHDno-2024-569

Perustelut

Hyvinvointialuejohtajan erosopimuksen hyväksyminen

Hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulaisen johtajasopimus on hyväksytty hyvinvointialueesta annetun lain 46 §:n mukaisesti aluehallituksessa 25.10.2022 § 149 ja sitä on viimeksi päivitetty 4.4.2023 § 108. Johtajasopimuksessa on sovittu kyseisen lainkohdan mukaisesti myös menettelytavasta, jolla hyvinvointialuejohtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet ratkaistaan lain 47 §:ssä tarkoitetun irtisanomismenettelyn sijasta. Samalla johtajasopimuksessa on sovittu hyvinvointialuelain 46 §:n mukaisesti kyseisen menettelyn yhteydessä maksettavasta erokorvauksesta. 

Johtajasopimuksessa on sovittu näistä asioista sen kohdassa 5. Virkasuhteen päättäminen, menettelytavat epäluottamustilanteessa ja erokorvaus liittyvä korvaus, seuraavaa:

Virkasuhteessa noudatetaan molemmin puolin yhden (1) kuukauden irtisanomisaikaa. 

Mikäli aluehallitus ja hyvinvointialuejohtaja neuvoteltuaan päätyvät siihen, että on tarpeellista käynnistää luottamuspulan tai muun viranhoitoa vaikeuttavan perustellun syyn vuoksi hyvin-vointialuejohtajan irtisanomismenettely hyvinvointialuetta koskevan lain 47 §:n mukaisesti, voivat asianosaiset sopia hyvinvointialuejohtajan vapaaehtoisesta irtisanoutumisesta ennen em. menettelyn käynnistämistä.

Siinä tapauksessa, että hyvinvointialuejohtaja irtisanoutuu vapaaehtoisesti edellä sanotun mukaisesti, on hänellä oikeus saada 8 (kahdeksan) kuukauden varsinaista palkkaa vastaava erokorvaus, joka sisältää irtisanomisajan palkan.

Hyvinvointialuejohtajalla ei ole työntekovelvollisuutta irtisanoutumisajalla silloin, kun hän irti-sanoutuu itse edellä mainitussa tilanteessa. Edellä mainittua ei sovelleta tilanteeseen, jossa hyvinvointialuejohtajan virkasuhde päättyy koeaikana.

Mikäli johtaja irtisanoutuu itse jostain muusta kuin edellä mainitusta yhteisesti todetusta syys-tä, hänellä ei ole oikeutta erilliseen 8 kuukauden erokorvaukseen.

Erokorvausta ei makseta, mikäli irtisanomismenettelyyn on olemassa kunnan ja hyvinvointi-alueen viranhaltijasta annetun lain tarkoittama viranhaltijasta johtuva syy virkasuhteen irtisa-nomiseen tai purkamiseen. Tällöin irtisanomisaika määräytyy virassa sovellettavan työehto-sopimuksen määräysten mukaisesti. 

Hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulaisen kanssa on neuvoteltu johtajasopimuksen 5 kohdan ja hyvinvointialuelain 46 §:n tarkoittamista asioista aluehallituksen puheenjohtajan johdolla. Aluehallituksen puheenjohtajan tukena on ollut suurimpia valtuustoryhmiä edustanut työryhmä. Neuvottelujen yhteydessä hyvin-vointialuejohtajalle on annettu selvitys luottamuspulan synnyttävistä seikoista. Samalla on todettu, että osapuolten välille on syntynyt hyvinvointialuelain 46 §:n ja johtajasopimuksen 5 kohdan tarkoittamia hyvinvointialuejohtajan viran hoitamiseen liittyviä ja sitä vaikeuttavia erimielisyyksiä, joiden johdosta hyvinvointialueella olisi perusteltu syy aloittaa hyvinvointialuelain 47 §:n mukainen irtisanomismenettely. Edellä mainitun menettelyn välttämiseksi osapuolet sopivat johtajasopimuksen 5 kohdan mukaisesti sen sijasta hyvinvointialuejohtajan vapaaehtoisesta irtisanoutumisesta. Johtajasopimuksen mukaisena erokorvaukse-na hyvinvointialuejohtajalle maksetaan erillisen erosopimuksen perusteella kahdeksan kuukauden palkka, joka sisältää irtisanomisajan palkan. Tämän lisäksi maksetaan lomakorvaus kertyneistä ja pitämättömistä vuosilomista.

Merkitään, että hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen on irtisanoutunut hyvinvointialueen palvelukses-ta niin, että hänen yhden kuukauden irtisanomisaikansa alkaa tästä päivästä. Siten hänen virkasuhteensa viimeinen päivä on 13.3.2024. Hyvinvointialuejohtaja on tämän ajan palkallisella virkavapaalla. 

Hyvinvointialuejohtajalle maksetaan palkka hänen yhden kuukauden irtisanomisajaltaan hyvinvointialu-een säännönmukaisina palkanmaksupäivinä. Johtajasopimuksen mukainen, seitsemän kuukauden palk-kaa vastaava erokorvaus maksetaan Hyvinvointialuejohtajalle hyvinvointialueen virkasuhteen päättymistä seuraavan kalenterikuukauden säännönmukaisena palkanmaksupäivänä.

Hallintosäännön 158 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohta-jan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta. Asian luonteen vuoksi ja koska sopimus on valmis-teltu aluehallituksen puheenjohtajan johdolla, on tarkoituksenmukaista, että se käsitellään puheenjohta-jan ehdotuksesta.

Päätös hyvinvointialuejohtajan erosopimuksen hyväksymisestä on pantavissa täytäntöön ennen päätöksen lainvoimaisuutta hyvinvointialuelain 148 §:n ja oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 122 §:n 2 momentin 2) ja 3) kohtien perusteella, koska hyvinvointialuejohtajan kanssa neuvotellun erosopimuksen aikaansaaminen on edellyttänyt sitä ja sopimuksen toteuttaminen edellyttää sitä. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Aluehallitus päättää 

  1. että asia käsitellään hallintosäännön mukaisesti puheenjohtajan selostuksen pohjalta, ja että pu-heenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta;
  2. hyväksyä liitteenä olevan erosopimuksen ja valtuuttaa aluehallituksen puheenjohtajan allekirjoittamaan sen; ja
  3. että päätös on täytäntöönpantavissa ennen lainvoimaisuutta.

Käsittely:

Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:

Aluehallitus päättää, ettei erosopimusta hyväksytä vaan hyvinvointialuejohtajan luottamus saatetaan aluevaltuuston päätettäväksi hyvinvointialuelain 47 §:n mukaisesti.
Perustelu: Aluevaltuusto on päättänyt hyvinvointialuejohtajan valinnasta. Olisi luontevaa, että aluevaltuusto päättäisi myös mahdollisesta luottamuksen menettämisestä ja siitä seuraavista toimenpiteistä aluehallituksen sijasta.
 

Puheenjohtaja totesi, että ehdotus raukesi kannattamattomana.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Asianosainen, henkilöstöjohtaja