Aluehallitus, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Tila- ja tukipalvelujohtajan viran täyttäminen

KEUHDno-2023-4673

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Hallintosäännön 48 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja aluehallitus muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Hallintosäännön 50 §:n mukaan kelpoisuusvaatimuksista päättää palvelussuhteeseen ottava toimielin tai viranhaltija, siltä osin kuin päätösvaltaa ei ole määrätty muulle taholle. 

Edelleen 51 §:n mukaan viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättää 52 §:n mukaan aluehallitus siltä osin kuin on kyse talous- ja hallintojohtajan, henkilöstöjohtajan, integraatiojohtajan ja tietohallintojohtajan virkaan ottamisesta. Vaikka uusi Tila- ja tukipalvelujohtajan virkaa ei ole kuvattuna hallintosäännössä, se on rinnastettavissa edellä mainittuihin. Hallitus päättänee tila- ja tukipalvelujohtajan viran perustamisesta 7.12.2023.

Hallintosäännön 11 §:n mukaan henkilöstöjaoston tehtävänä on valmistella ne palvelussuhteeseen ottamiseen liittyvät asiat, joissa päätösvalta on yhtymähallituksella tai yhtymävaltuustolla. Henkilöstöjaosto tekee ehdotuksen näiden palvelussuhteiden kelpoisuusehdoista ja hakuilmoituksesta yhtymähallitukselle. 
Tila- ja tukipalvelujohtaja vastaa sekä tiloihin että Keusoten tilaturvallisuuteen liittyvistä asiakokonaisuuksista. Johtajan tehtäviä ovat mm. 

  • Tiloihin liittyvien strategisten ja operatiivisten tehtävien valmistelu, esittely ja toimeenpano
  • Toimitilaohjelman laatiminen ja päivittäminen
  • Toimitilojen strateginen luokittelu palvelualueiden ja muiden käyttäjien kanssa: priorisointi tavoitteiden näkökulmasta
  • Palveluiden verkoston valmistelu tilanäkökulmasta
  • Toimitilojen johtaminen, ennakointi, suunnittelu
  • Tuki palvelualueille – tarkoituksenmukaiset tilat
  • Toimitiloihin liittyvät tukipalvelut (puhtaanapito, ateriapalvelut ja vartijapalvelut)
  • Tilaturvallisuus

Tila- ja tukipalvelujohtajan viran perustamisen yhteydessä henkilöstöjaosto tekee edellä oleva huomioon ottaen aluehallitukselle ehdotuksen viran kelpoisuusehdoista ja hakuilmoituksesta 19.12.2023 pidettävään aluehallituksen kokoukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Henkilöstöjaosto päättää esittää hallitukselle: 

  • tuki- ja palvelujohtajan kelpoisuusehdoiksi soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon ja riittävän johtamiskokemuksen toimialalta
  • liitteenä olevan hakuilmoituksen hyväksymisen ja rekrytoinnin käynnistämisen esitetyn aikataulun mukaisesti

Päätös

Henkilöstöjaosto päätti esittää hallitukselle: 

  • tuki- ja palvelujohtajan kelpoisuusehdoiksi soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon ja riittävän johtamiskokemuksen toimialalta edellyttäen että hallitus perustaa tila- ja tukipalvelujohtajan viran 7.12.2023.
  • liitteenä olevan hakuilmoituksen hyväksymisen ja rekrytoinnin käynnistämisen esitetyn aikataulun mukaisesti.
  • tulevaisuudessa johtajavirkoja perustettaessa tehdään arvio viran tarpeellisuudesta. Tarkastellaan tarpeellisuutta kustannusten säästämisen, päällekkäisyyksien välttämisen, hallintorakenteen keveyden sekä hyödyllisyyden hyvinvointialueen organisaation näkökulmasta.

Valmistelija

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Tila- ja tukipalvelujohtajan viran kelpoisuusehdot ja hakuilmoitus
Hallintosäännön 11 §:n mukaan henkilöstöjaoston tehtävänä on valmistella ne palvelussuhteeseen ottamiseen liittyvät asiat, joissa päätösvalta on yhtymähallituksella tai yhtymävaltuustolla. Henkilöstöjaosto tekee ehdotuksen näiden palvelussuhteiden kelpoisuusehdoista ja hakuilmoituksesta yhtymähallitukselle. 

Tila- ja tukipalvelujohtajan viran perustamisen yhteydessä henkilöstöjaosto teki edellä oleva huomioon ottaen aluehallitukselle ehdotuksen viran kelpoisuusehdoista ja hakuilmoituksesta 19.12.2023 pidettävään aluehallituksen kokoukseen.

Kokousmuutosten vuoksi hallituksen kokous siirtyi henkilöstöjaoston kokouksen jälkeen alkuperäisestä aikataulusta poiketen. Hallituksen kokouksessa 7.12 päätettiin pidentää hakuaikaa, joka osuu joulun pyhiin. Hakuajan pidentäminen vaikuttaa rekrytoinnin aikatauluun myöhentävästi. Tämän vuoksi on tarkoituksenmukaista muuttaa jaoston esitystä vastaavalta osin. 
 

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. tila- ja tukipalvelujohtajan kelpoisuusehdoiksi soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon ja riittävän johtamiskokemuksen toimialalta edellyttäen, että hallitus perustaa tila- ja tukipalvelujohtajan viran 7.12.2023.
  2. liitteenä olevan hakuilmoituksen hyväksymisen ja rekrytoinnin käynnistämisen esitetyn aikataulun mukaisesti.
  3. tulevaisuudessa johtajavirkoja perustettaessa tehdään arvio viran tarpeellisuudesta. Tarkastellaan tarpeellisuutta kustannusten säästämisen, päällekkäisyyksien välttämisen, hallintorakenteen keveyden sekä hyödyllisyyden hyvinvointialueen organisaation näkökulmasta

 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Palvelussuhteeseen ottamisesta päättää 52 §:n mukaan aluehallitus siltä osin kuin on kyse talous- ja hallintojohtajan, henkilöstöjohtajan, integraatiojohtajan ja tietohallintojohtajan virkaan ottamisesta. Vaikka uusi Tila- ja tukipalvelujohtajan virkaa ei ole kuvattuna hallintosäännössä, se on rinnastettavissa edellä mainittuihin. Edelleen 51 §:n mukaan viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen

Henkilöstöjaosto (5.12.23 44§) on valmistellut kelpoisuusehtoja ja hakuilmoitusta, edellyttäen aluehallituksen perustavan viran kokouksessaan 7.12. Keski-Uudenmaan aluehallitus on (7.12.2023 324 §) perustanut Tila- ja tukipalvelujohtajan viran ja valinnut rekrytointiryhmän ohjaamaan valintaprosessia. Hallitus päätti pidentää hakuaikaa, joka vaikuttaa henkilöstöjaoston esittämän hakuaikatauluun pidentävästi. 

Aluehallitus päätti (19.12.2023 § xxx) viran kelpoisuusehdot henkilöstöjaoston esityksen mukaisesti siten, että yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi tuki- ja palvelujohtajalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja riittävää johtamiskokemusta toimialalta. Virka täytetään toistaiseksi.

 

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. julistaa haettavaksi toistaiseksi voimassa olevan tila- ja tukipalvelujohtajan viran ajalla 20.12.2023 – 10.1.2024  
  2. valtuuttaa virantäyttöä valmistelevan rekrytointiryhmän huolehtimaan rekrytoinnin käynnistymisestä, päättämään missä hakuilmoitus julkaistaan sekä tarvittavista headhunting ja henkilöarviointiprosesseista
  3. valtuuttaa henkilöstöjohtajan muuttamaan hakuilmoitusta yhteistyössä rekrytointikumppanin kanssa tarvittaessa lukuun ottamatta viran kelpoisuusehtoja

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Hallintosäännön 52 §:n mukaan aluehallitus päättää tieto- ja digijohtajan, rahoitus- ja talousjohtajan, hallintojohtajan, henkilöstöjohtajan, tila- ja tukipalvelujohtajan, integraatiojohtajan ja johtajaylilääkäri, tutkimus- ja kehitysjohtajan ottamisesta virkaan. 
Keski-Uudenmaan aluehallitus perusti (7.12.2023 324 §) tila- ja tukipalvelujohtajan viran ja virka julistettiin haettavaksi (19.12.2023 339§) ja rekrytointia valmistelemaan päätettiin perustaa virantäyttöä valmisteleva rekrytointiryhmä. Ryhmään nimettiin aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajistot sekä virkamiehistä hallinto- ja henkilöstöjohtaja. Rekrytoinnissa hyödynnettiin normaalin hakumenettelyn rinnalla suorahakua ja kumppanina toimi MPS. 


Virkaa haki määräaikaan mennessä 38 hakijaa, joista yksi hakija perui hakemuksensa myöhemmin. Kaikki hakijat täyttivät hakuilmoituksessa asetetut kelpoisuusehdot. Valmisteleva rekrytointiryhmä kutsui yksimielisesti kahdeksan hakijaa haastattelun perustuslain virkavalintaperusteiden, kelpoisuusehtojen ja aikaisemman työkokemuksen perusteella. Haastattelut pidettiin 22.1 ja 24.1.

Haastatteluihin kutsuttiin

  • *henkilötieto poistettu*
  • *henkilötieto poistettu*
  • *henkilötieto poistettu*
  • *henkilötieto poistettu*
  • *henkilötieto poistettu*
  • *henkilötieto poistettu*
  • *henkilötieto poistettu*
  • *henkilötieto poistettu*

Haastattelujen jälkeen neljä hakijaa kutsuttiin henkilöarviointiin, joka tehtiin MPS:n rekrytointikonsultin toimesta. Lisäksi jokaisen henkilöarviointiin kutsutun osalta oltiin yhteydessä kahteen suosittelijaan. Henkilöarviointiin kutsuttiin *henkilötieto poistettu*, *henkilötieto poistettu*, *henkilötieto poistettu* ja *henkilötieto poistettu*. 


Henkilöarvioinnissa hyödynnettiin erilaisia menetelmiä, joita olivat työpersoonallisuus- ja kykytestit, syvähaastattelut ja ryhmätyöskentelysimulaatiot. Henkilöarviointien tavoitteena oli tunnistaa hakijoiden vahvuudet ja mahdolliset riskit, jotka pitää ottaa huomioon henkilövalinnassa. Henkilöarvioinnit ja suosittelijoiden palaute kuultiin hallituksen iltakoulussa 8.2.2024.  


Tila- ja tukipalvelujohtajaksi hakeneiden henkilöiden hakemusten, haastatteluiden perusteella suoritetun ansiovertailun, henkilöarvioinnin sekä perustuslain 125 §:n mukaisten yleisten nimitysperusteiden eli taidon, kyvyn ja koetellun kansalaiskunnon kokonaisarvioinnin nojalla soveltuvin ja sopivin henkilö tila- ja tukipalvelujohtajan on Taneli Kalliokoski ja hänen kieltäytymisensä varalle *henkilötieto poistettu*.


Erityisesti aikaisemman tila- ja tukipalvelu johtamiskokemuksen isossa julkisessa organisaatiossa ja talousosaamisen sekä henkilökohtaisten kykyjen ja ominaisuuksiensa perusteella Taneli Kalliokoski pystyy parhaiten hoitamaan tila- ja tukipalvelujohtajan virkaa. Myös *henkilötieto poistettu* vahva asiantuntijakokemus tilahallinosta sekä aikaisempi kokemus kuntien tilahallinnosta mahdollistaisi hänelle hyvän pohjan tehtävien hoitamiseen, tämän vuoksi hänet valittiin varalle.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Aluehallitus päättää:

  1. valita tuki- ja tilapalvelujohtajan virkaan KTM Taneli Kalliokosken ja hänen kieltäytymisensä varalle arkkitehti *henkilötieto poistettu*.
  2. tuki- ja tilapalvelujohtajan viran hoito alkaa sopimuksen mukaan
  3. että päätös on ehdollinen siihen saakka, kunnes valittava henkilö on esittänyt hyväksyttävän lääkärintodistuksen terveydentilastaan
  4. että, tuki- ja palvelujohtajan viran koeaika on kuusi kuukautta
  5. että, viranhaltijan kokonaispalkka sijoittuu palkkausjärjestelmän tasolle 10 ja on 9 194€/kk

Käsittely:

Ennen asian käsittelyn aloittamista Taneli Kalliokoski ilmoitti olevansa jäävi (HallintoL 5 luku 28 § 1 kohta "asianosaisjäävi"), ja poistui kokouksesta.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.