Aluehallitus, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Ikääntyneiden asumispalveluiden hankinnan käynnistäminen

KEUHDno-2024-579

Valmistelija

  • Sirkku Pekkarinen-Keto, palvelujohtaja, sirkku.pekkarinen-keto@keusote.fi

Perustelut

Perustelut
Ikääntyneiden asumispalvelut on kilpailutettu Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä toimesta vuon-na 2019. Ikäihmisten asumispalveluiden hankintailmoitus on julkaistu 5.11.2019 ”Sosiaalipalvelut ja muut erityispalvelut (tarjouspyyntö KEUDno-2019–510)”. Ostoasumispalveluiden hankinta koh-dennettiin vuosille 2020–2026. Hankinnan päättymisen ajankohdaksi määritettiin 28.2.2026.  Kil-pailutus toteutettiin yhteistyössä Keravan kaupungin ja Sipoon kunnan kanssa. 


Tarjouskilpailutuksen kohteena olivat ikääntyneiden tehostettu lyhyt- ja pitkäaikainen palveluasumi-nen, palveluasuminen, psykogeriatrinen palveluasuminen sekä ikääntyneiden päihde- ja mielenter-veysasiakkaiden tehostettu palveluasuminen. Kilpailutus toteutettiin asumispalveluiden dynaaminen puitejärjestelyn turvin (DPS). Alkuperäisen hankintailmoituksen mukaan tilaaja avaa uuden kilpailu-tuksen noin kahden vuoden välein.  Ensimmäinen DPS:n avaus toteutettiin lokakuussa 2021. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue päätti 2023, ettei avaa enää uutta DPS:n sisäistä kilpailutusta puitejär-jestelyn voimassaoloaikana. Tästä on informoitu palveluntuottajia 09/23 kirjeellä sekä palvelun-tuottajille suunnatussa infotilaisuudessa. Päätöksen vuoksi uusilla palveluntuottajilla ei ole mahdolli-suutta jättää osallistumishakemusta DPS:ään eikä nykyisillä ole mahdollisuutta tarjota uusia osa-alueita ja uusia toimintayksiköitä uusissa tarjouksissaan eivätkä he voi esittää hinnanalennuksia nii-den palvelujen osalta, joista heillä on sopimus. Päätöksestä huolimatta DPS ja sen perusteella tehdyt sopimukset jatkuvat palveluntuottajien kanssa sopimuksen mukaisesti. 


Perustelut uuden asumispalveluita koskevan kilpailutuksen käynnistämiselle, ennen edellisen sopi-muskauden päättymistä, tulevat erityisesti lainsäädännön uudistuksesta. Ikääntyneiden asumispal-veluiden puitesopimuksen voimassaolo aikana on tapahtunut merkittäviä muutoksia sosiaali- ja ter-veyspalveluiden rakenteessa sekä lainsäädännössä. Puitejärjestelyjen palvelumuodoissa on tapah-tunut merkittäviä lakimuutoksia, erityisesti palveluasumisen muututtua yhteisölliseksi asumiseksi ja tehostetun palveluasumisen ympärivuorokautiseksi palveluasumiseksi. Puitesopimus ei myöskään enää vastaa tämän päivän tilannetta hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa 1.1.2023. Sopimuk-sen ehtoja ei ole mahdollista olennaisesti muuttaa puitejärjestelyn voimassaoloaikana eikä DPS:n avaamisella ei ole mahdollista saada vertailukelpoisia tarjouksia etusijajärjestyksen muodostamiseksi järjestelyssä jo mukana olevien palveluntuottajien kanssa, mikä johtaisi hankintalain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) vastaiseen menettelyyn.


Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakentän ja lainsäädännön merkittävien muutosten takia, käyn-nistetään ikääntyneiden asumispalveluiden hankinnan uudelleen kilpailuttaminen hyvinvointialueen omana toimintana. Hankintaprosessiin saadaan tukea Lehti ja kumppanit Oy:n Susanna Lehdeltä, joka on Sarastian kilpailuttaman juridisten asiantuntijapalveluiden kilpailuttama konsultti. Hankinta tullaan kilpailuttamaan hankintalain 1397/2016 perusteella. Kyseessä on Hankintalain 107 §:ssä tarkoittama ja liitteen E mukainen sosiaali- ja terveyspalvelu. 

Uudessa kilpailutuksessa palvelutuotteet ovat yhteisöllinen asuminen, ympärivuorokautinen palve-luasuminen sekä psykogeriatrinen ympärivuorokautinen palveluasuminen. Lyhytaikainen asumisen sekä ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluasumisen palvelutuotteista luovu-taan, koska niille ei ole ollut tarvetta aiemman sopimuskauden aikana. Kyseiset palvelut voidaan tur-vata hyvinvointialueen muiden palveluiden turvin. 
Hankintamenettelynä tullaan käyttämään rajoitettua hankintamenettelyä perustaen joustavaan säh-köiseen palveluntuottajarekisteriin (dynaaminen hankintajärjestelmä DPS). Palveluntuottajarekisteri on voimassa olonsa ajan auki uusille osallistumishakemuksille. Se jakautuu palvelujen luokkiin. Luok-kia voidaan myöhemmin lisätä. Hankintayksikkö lähettää tarjouspyyntöjä palveluntuottajarekisterin luokkiin tarpeensa mukaan. Tarjouspyynnössä asetetaan palvelun tarkempi sisältö sekä hinnan ja laadun valintaperusteet.
Alustavasti arvioitu, että dynaamisen hankintajärjestelmän kesto olisi 6 vuotta. Toimittajakohtaisen kilpailutetun sopimuksen kesto olisi arviolta noin 2+2 vuotta. Hankinnan vuosiarvo on noin 66M€ ja 264M€ neljälle vuodelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi Ikääntyneiden asumispalveluiden hankinnan käynnistämisen

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.