Aluehallitus, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Tiedonhallintamalli 

KEUHDno-2024-390

Valmistelija

  • Timo Pirtilä, tietoturvapäällikkö, timo.pirtila@keusote.fi

Perustelut

Tausta ja perusta  

Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta (ns. Tiedonhallintalaki) pykälässä 5 on säädetty tiedonhallintayksikön velvollisuudesta laatia ja ylläpitää tiedonhallintamallia.
Tiedonhallintalain § 5 listaa vähimmäistiedot, jota organisaation tiedonhallintayksikön on ylläpidettävä. Tiedonhallintayksiköllä tarkoitetaan tässä viranomaista. Laki määrittelee tiedonhallintamallin seuraavasti: 

Tiedonhallintayksikössä on ylläpidettävä sen toimintaympäristön tiedonhallintaa määrittelevää ja kuvaavaa tiedonhallintamallia. Tiedonhallintamallia ylläpidetään palvelujen, asiankäsittelyn ja tietoaineistojen hallinnan suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi, tiedonsaantia koskevien oikeuksien ja rajoitusten toteuttamiseksi, moninkertaisen tietojen keruun vähentämiseksi, tietojärjestelmien ja tietovarantojen yhteentoimivuuden toteuttamiseksi sekä tietoturvallisuuden ylläpitämiseksi. (Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta 9.8.2019/906, § 5)

Tiedonhallintamalli   

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on laatinut tiedonhallintamallin tiedonhallintalautakunnan suositusten mukaisesti. Tiedonhallintamalli muodostaa osan siitä informaatiopohjasta, jolla tiedonhallintayksikkö suunnittelee toimintaansa kohdistuvia muutoksia. Tiedonhallintamalli sisältää tiedonhallintalain vaatimuksen mukaisesti kuvaukset toimintaprosesseista, tietovarannoista, tietoaineistojen arkistoinneista, tietojärjestelmistä sekä tietoturvallisuustoimenpiteistä.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tiedonhallintamallin ydinajatuksena on, että tieto on yhdessä paikassa ja oikein. Tiedonhallintamalli sisältää runsaasti viittauksia tietovarantoihin, joissa tieto sijaitsee. Tiedonhallintamalli siis kokoaa yhteen eri paikassa sijaitsevat tiedonhallintaan liittyvät elementit ja tiedon ylläpitoa tarvitsee pääsääntöisesti tehdä vain yhdessä tiedonhallintamallissa viitatussa paikassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tiedonhallintamallin liitteen mukaisena.
  2. valtuuttaa hyvinvointialueen tietoturva- ja tietosuojatyöryhmän tekemään mahdollisia teknisiä päivityksiä asiakirjaan.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Liitteet

Oheismateriaali